Huis > Nieuws > Inhoud

Govt Bans Import Van Pluimvee Producten Van Zuid-Afrika, Zimbabwe Over Vogelgriep

Jul 03, 2017

Zuid-Afrika meldde een uitbraak van zeer pathogene H5N8 vogelgriep op een boerderij in de provincie Free State vorige week.

Het verbod dat van toepassing is op kippen en andere pluimveeproducten, zal waarschijnlijk hotels en luchtvaartmaatschappijen beïnvloeden, die onder de kopers zijn van ingevoerde pluimveeproducten.


"De invoer van kippen en pluimveeproducten (eieren en vlees) uit Zuid-Afrikaanse landen wordt tijdelijk verbannen," luidt een verklaring van minister Gerardine Mukeshimana.


Het ministerie moedigde de boeren op om waakzaam te zijn en meer inspanningen te leveren in de preventie van ziekten, waaronder het scheiden van vogels van dieren.

Het roept ook de boeren op om hygiëne bij fokkers, boerenarbeiders en gebruikte materialen te bevorderen en benodigd materiaal op te slaan, onder andere maatregelen.


De regering heeft ook telefoonnummers, 0738503589 en 0788680333 opgericht voor het publiek om te bellen als ze verdachte gevallen van vogelgriep tegenkomen, zoals het zien van vijf of meer dode vogels of vragen over het verbod.

Recente verboden


Het is niet de eerste keer dat pluimveeproducten dit jaar in januari tijdelijk worden verbannen. De regering verbood soortgelijke producten uit de naburige Oeganda.


Volgens gezondheids deskundigen kan blootstelling aan vogelgriep leiden tot fatale complicaties zoals longontsteking, acuut respiratoire noodsyndroom en meerdere orgaanfalen.


Het laatste verbod moet een motivatie zijn voor een land dat vastbesloten is om de invoer te verminderen door lokale industrieën te stimuleren die broedplaatsen omvatten, zeggen experts.